Ahogy a gyerekek kezébe mobil telefon kerül, úgy szinte korlátlan mennyiségű tartalomhoz keletkezik hozzáférésük a nap bármely szakában. A járvány ideje alatt a gyermekek egyébként is a képernyő elé kényszerülnek, és kevesebb lehetőségük van a személyes találkozókra. Sok szülő nem is képes felügyelni, hogy gyermeke mikor, mit néz és nincs meg az a tudása, hogy gyermeke telefonhasználatát ellenőrizze vagy korlátozza. Élő tesztet is tartalmazó összefoglalónk a gyermekek elektronikus eszköz használatával foglalkozik!

 

Hogyan ellenőrizzük gyermekünk telefon- és egyéb elektronikai eszköz használatát?

Bármely szülő, akinek gyermeke telefont kapott a kezébe szembesült már az alábbi problémákkal:

§ csemetéje visszautasítja a telefon (adott program) letételét, illetve

§ ígérete ellenére továbbra is használja azt.

Ahogy számunkra is kihívást jelent határt szabni az emailek, telefonok és persze a social média használatának, a gyermekek még kiszolgáltatottabbak a folyamatos, végtelen tartalmak soraival, valamint a profi kereskedelmi gamification megoldásokkal és a finomra hangolt algoritmusokkal (pl TikTok) szemben.

Az eszközhasználat jogi alapjai: a gyermek jogai, a szülő kötelezettségei

A gyermekeknek joguk van a fizikailag és lelkileg egyaránt biztonságos környezethez. Az internet és az informatikai eszközök káros hatásaitól való védelemhez való jog is ezen jogukból fakad.

Az ENSZ Gyermek Jogairól szóló New York-i Egyezményének (lásd még: UNICEF – Gyermekjogok) ide vonatkozó rendelkezései szerint a gyermekek jogai közé tartoznak például:

§ az információhoz való hozzáférés joga;

§ a szülői találkozáshoz és kapcsolattartáshoz való jog, mely a virtuális kapcsolattartásra is kiterjed;

§ az alapfokú oktatás, fizikai és lelki szükségleteiknek megfelelő életszínvonal, pihenéshez és játékhoz való jog;

Érdekes kérdés továbbá a gyermekek kábítószerektől való védelmének joga. Míg a hagyományos bódító szerek nyilvánvalóan tiltottak (legtöbb esetben még a felnőttek számára is), nem találtunk olyan forrást, amely az ifjak védelmével foglalkozik a számítástechnikával kapcsolatban – pedig több kutatás is alátámasztja, hogy a gyermekek különösen fogékonyak az elektronikus eszközökkel kapcsolatos függőségre (példák ezen és ezen a linken érhetők el).

A magyar jogforrások közül az Alaptörvény a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelmet és gondoskodást rögzíti, a Ptk. pedig tiltja a képmáshoz és hangfelvételhez való jog megsértését. Ezek személyhez fűződő jogok, azaz a gyermekről készült tartalmak felett elvileg csak a gyermek – illetve nevében a szülői felügyeleti jog gyakorlója rendelkezhet.

A szülő tehát saját belátása szerint megoszthat az interneten a gyermekről készült képet, azonban ez nem eredményezheti a gyermek jogainak csorbítását, és a szülőnek mindenkor védenie kell gyermeke érdekeit. A túlzott információ-megosztás, a gyermekről készült digitális lábnyom komoly hátrányos következményekkel járhat!

A Ptk. rendelkezései szerint a szülői felügyeletet a szülők a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésének érdekében, egymással együttműködve kötelesek gyakorolni, illetve a szülők jogosultak a gyermek nevelésének módját megválasztani.

§ Tudta? A Sharenting kifejezés a „megosztás” és a „szülőség” angol szavakból ered. Lényegében a gyermekről készített tartalmak túlzott mértékű internetes (social média) megosztást takarja.

Az internet káros hatásaitól való védelem biztosításának kötelezettsége is ezen szülői kötelzettségeken és jogokon alapul. A szülőnek tehát joga és kötelessége, hogy gyermekét megóvja a rá leselkedő veszélyektől, így akár az informatikai eszközök káros befolyásától is.

 

Az ellenőrzés gyakorlati megoldásai kezdőknek

Először sokan okosórát vagy más „butított” eszközt adnak gyermekük kezébe, amelyek gyárilag is tartalmaznak alapvető gyermekvédő funkciókat. Persze ezeket is meg lehet kerülni, ahogy arról a BBC cikkében is olvashatunk.

Ha még nincs saját mobiltelefonja a gyermeknek, akkor legegyszerűbb, ha pl biometrikus feloldást alkalmazunk – bár ez a folyamatos nyaggatás hatására sokszor véglegesen feloldásra kerül. Javasolt, hogy saját telefonunkat csak úgy adjuk gyermekünk kezébe, hogy előtte kifejezetten a gyermek számára biztonságos módra állítottuk. Ezzel ki tudjuk zárni a véletlen adat törléseket és meg tudjuk védeni gyermekünket a nem neki való applikációkhoz való hozzáféréstől illetve tartalmaktól. Ezeket gyerekzár („child lock”) néven találjuk.

Sajnos a gyerekzár egy közepesen rutinos gyermek számára még csak kihívást sem jelent, könnyen megkerülhető. Például a Telekom gyerekzár kifejezetten csak a Telekom programok tekintetében biztosítja a korlátozott hozzáférést, de az internethez a gyermekek gond nélkül tudnak kapcsolódni, ahogy ezen a linken is olvashatjuk. A leírás szerint a WAP-os (!) Origo tartalmak a korlátozás alá esnek. Akkor már csak az internet többi részére kell figyelni – micsoda megkönnyebbülés!

A Vodafone egy kicsit praktikusabb megoldást nyújt, melyről ezen a linken érhető el részletes tájékoztatás, de ennek is meg vannak a maga korlátai.

A tinédzserek (sőt, ma már a kiskamaszok és még fiatalabb társaik) gyakran már saját eszközökkel rendelkeznek. Emiatt olyan adaptív programokra van szükség, amely a gyermek korához, érettségéhez és a szülői keretekhez igazítja a gyermek elektronikai életterét. Számos ilyen program található a piacon ingyenes és fizetős változatban. Ezek az ún. szülői felügyeletet biztosító programok, mint például az ESET, a McAfee, a Norton vagy a Microsoft, és számos más program.

§ Tudta? Az NMHH (Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság) kiváló listát tett közzé az általa ajánlott szoftverekről, mely ezen a linken elérhető.

A szülői felügyeletet biztosító programok

A gyermek internet-használatának ellenőrzésekor először is azt kell eldöntenünk, hogy milyen eszközre (laptop, mobiltelefon vagy tablet), milyen operációs rendszerre (Androidra, iOS, Linux, Windows) kívánjuk telepíteni a szülői felügyeletet biztosító alkalmazást.

Az alkalmazások nagy része azt kívánja meg, hogy a szülő  eszközére és a gyermek eszközére is telepítve legyen a program. Az előbbi lesz a kontrollt gyakorló, utóbbi a „kliens” vagy irányított eszköz.

Azonban félreértés ne essék: a felsorolt programok használatával a szülő gyermekének nem minden on-line és offline ténykedését látja. A programok csak azt segítik, hogy nagy vonalakban értesüljön a regisztrált szülő, hogy milyen alkalmazásokat, mikor és mennyi ideig használ gyermeke. A legtöbb esetben lehetőség van az eszköz időben, időszakban és tartalom elérés alapú korlátozására.

 

Gyakorlati tapasztalatok

Irodánk tagjai több szülői felügyeletet biztosító programot kipróbáltak annak érdekében, hogy megtalálják a leginkább célszerű megoldást. Alapos kutatás alapján választásunk az Eset Parental Control programra esett. A korábbi külső tesztek meggyőzőek voltak.

Külön szerepet kapott a kiválasztásnál, hogy a programra való előfizetéssel az eszközök vírusok és egyéb kártékony programoktól is védettek lesznek, hiszen az ingyes Mobil Security-val párban teljes védelmet nyújt nem csak a kéretlen tartalmak, de a kártevőkkel is szemben.

A program működése egyszerű: a telepítés a szülői eszközön magától értetődő, majd ugyanezt a gyermek telefonján is el kell végezni. Ezt követően szükség van egy felhasználói fiók létrehozására (akár böngészőből – a my.eset.com oldalról – akár az appplikáció segítségével), majd mindkét eszközt regisztrálni szükséges.

Próbánk során az installációt a gyermek jól fogadta és rögtön megbarátkozott az új applikációval. Ez részben az applikáció baráti hangnemének is köszönhető.

A beállítások elég egyértelműek, és nincs sok állítgatásra szükség (se lehetőség). A gyermek életkora meghatározta a számára elérhető webes tartalmakat és 1 hónap alatt csupán három alkalommal kellett – egyébként nyilvánvalóan gyerekbarát – oldalakhoz hozzáférést engedélyezni.

A program véleményünk szerint ez az egyik fő erénye: rugalmasan lehet kezelni a teljes eszközhasználatra biztosított időtartamot, amely így bármikor feloldható, de szükség esetén az eszköz akár azonnal blokkolható.

A programok három kategóriába kerülnek besorolásra: tiltott (pl. bizonyos rendszer programok vagy a gyermek számára teljesen felesleges Booking.com), korlátlanul engedélyezett (pl. óra, számológép) és időfüggően engedélyezett (pl. játékok, TikTok, Viber, zene és galéria). Az Eset Parental Control segít annyiban, hogy minden applikációt négy kategóriába (0+, 8+, 12+, 18+) sorol, attól függően, hogy melyiket, mely korcsoport számára tartja biztonságosnak.

Tapasztalat alapján a gyermek észlelte, hogy egy adott pillanatban még egész sok perc állt rendelkezésére, egy kicsivel később, pedig lényegesen kevesebb. A problémát jeleztük az ESET magyarországi forgalmazóinak, akik kivizsgálták a jelenséget. Feltehetően az applikáció a háttérben a tényleges használatot követően tovább futott, és idő kellett a programnak, amíg frissítette a statisztikákat. Mindenesetre, ha igazságtalannak érzi a gyermek az időmérést (amelynek lehet egy ’bug’ a forrása, de a csalfa időérzékre is visszavezethető lehet), akkor kérheti a használat meghosszabbítását.

Összességében meg voltunk elégedve a program működésével, bár a beállításokkal kapcsolatban több lehetőségnek még jobban örültünk volna (pl. programonkénti külön engedélyek lehetősége, fél órás engedélyezési etapok helyett egyedi idő meghatározása). A kezelhetőség nem csak szülőként nagy könnyebbség, de gyerekek számára is elfogadható útitárssá tette a programot, minimális „ellenállást” tapasztaltunk a gyermek részéről.

Hogyan legyünk gyermekeink tudatos szülei az internet-elektronikai eszköz használat terén?

  1. Figyeljünk az eszközök használatára, mintha bármi mással játszana. Eleinte közösen használjuk azokat és csak akkor hagyjuk magára a gyermeket (és csak annyi időre), ha elég érett, hogy az adott tartalommal megbirkózzon. Ilyenkor is legyünk (ténylegesen) elérhetőek számára!
  1. Tanítsuk meg a social média előnyeire és hátrányaira! Mutassunk jó példát! Csak akkor engedjük regisztrálni közösségi oldalakon, ha megértette, hogy ez milyen felelősséggel jár (és az adott oldal szabályai szerinti kort elérte). Mutassuk meg a korlátozott hozzáférés nyújtotta lehetőségeket – kinek szól a megosztás?
  1. Törekedjünk a minimális digitális lábnyomra – akkor is, ha magunkról van szó és különösen, ha gyermekünkről. Az interneten feltöltött tartalmak nehezen törölhetőek és a legritkább esetben tűnik el véglegesen. Gondolkodjunk előre, helyezzünk magunkat a helyébe!
  1. Biztosítsuk olyan időszakokat, amikor az elektronikát félretesszük – legyen ez közös játék, beszélgetés vagy csendes olvasás.
  1. Legfontosabb szabály, hogy beszéljünk az elektronikai eszközök és az internet használatáról, és kérdezzük meg gyermekünk véleményét – könnyen előfordulhat, hogy sokat tanulhatunk tőlük!

Gyermekek jogaival, a szülői felügyelettel és az információs-technológia jogával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bátran szakértő kollégáinkhoz!

Kövessen minket Facebook-on!
LinkedIn
LinkedIn
Share

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Weboldalunk működését úgynevezett cookie-k (sütik) segítik. A használt cookie-król és technológiákról Adatvédelmi Nyilatkozatunk nyújt részletesebb tájékoztatást. Weboldalunk megfelelő működését szükségszerű és statisztikát kezelő cookie-k teszik lehetővé. Az „elfogadás” gomb megnyomásával a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára. Amennyiben változtatni kíván a cookie beállításokon, azt böngészője beállításain keresztül teheti meg.

Bezárás